Pakiet alergia na jajo kurze pozwala ustalić, czy i które ze składników jajek są przyczyną reakcji alergicznej.
Alergia na jajo kurze jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Alergia na białko jaja kurzego jest w istocie uczuleniem na jego składniki, np. owomukoid lub owoalbuminę. Uczulenie może dotyczyć jednego białka, ale może również dotyczyć wszystkich. Niestety alergia na białko jaja kurzego oznacza eliminację tego produktu z diety, dlatego istotne jest ustalenie, który ze składników jest przyczyną uczulenia.
Jeśli u pacjenta występuje alergia na owomukoid, oznacza to całkowite wykluczenie jaj z jadłospisu, pacjent nie może ich spożywać pod żadną postacią. Pozostałe składniki jaja kurzego (owoalbumina, konalbumina, lizozym) są termowrażliwe – tracą właściwości alergizujące pod wpływem temperatury, dlatego ci pacjenci mogą włączyć do swojej diety np. jaja gotowane oraz produkty z jaj przygotowane w wysokich temperaturach.
Pakiet alergia na jajo kurze zalecany w przypadku:
Badania wykonywane metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się wysoką czułością – 92% oraz specyficznością – 90%.
Przygotowanie do badania:
W skład pakietu wchodzą następujące alergeny – składniki białka jaj: