Pakiet alergia na mleko krowie zawiera zestaw badań umożliwiających zdiagnozowanie alergii na mleko krowie i ustalenie, który ze składników mleka powoduje uczulenie.
Alergia na krowie mleko jest najczęstszą alergią występującą u małych dzieci, ale z jej powodu cierpią również dorośli. Alergia na mleko jest w istocie uczuleniem na jego składniki: kazeinę, laktoalbuminę, laktoglobulinę, może występować uczulenie na jedno z białek, jak również na wszystkie. Niestety alergia na białko mleka krowiego oznacza eliminację produktów mlecznych z diety, dlatego ważne jest ustalenie, który ze składników jest przyczyną uczulenia.
Jeśli u pacjenta występuje alergia na kazeinę, to nie może on pić mleka pod żadną postacią, ponieważ jest to składnik termostabilny – niewrażliwy na temperaturę. Pozostałe dwa białka mleka (laktoalbumina i laktoglobulina) są termowrażliwe – tracą właściwości alergizujące pod wpływem temperatury. Dlatego osoby z alergią na te składniki mleka, mogą spożywać mleko gotowane oraz produkty z mlekiem przygotowane w wysokich temperaturach (ciasta, budynie, itp.).
Pakiet alergia na mleko krowie zalecany w przypadku:
Badania wykonywane są metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się on wysoką czułością – 92% oraz specyficznością – 90%.
Przygotowanie do badania:
W skład pakietu alergia na mleko krowie wchodzą następujące alergeny: