Pakiet monitorowanie diety bezglutenowej

Podstawą leczenia choroby trzewnej jest stosowanie diety bezglutenowej. Wyłączenie glutenu pozwala na kontrolowanie objawów niepożądanych celiakii, jak również zapobiega jej powikłaniom. Zmiany skórne spowodowane nietolerancją glutenu ustępują co najmniej po 6 miesiącach od rozpoczęcia diety.

 

Badanie przeciwciał przeciwko gliadynie w klasie IgA wykazuje wysoką swoistość diagnostyczną w przypadku spożywania glutenu, ponieważ gliadyna jest jednym z jego głównych składników. W przypadku deficytu przeciwciał IgA w organizmie, badaniem określającym przestrzeganie diety są przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgG.

 

Oznaczenie przeciwciał wykonuje się przed rozpoczęciem diety. Przeciwciała utrzymują się do 120 dni od wprowadzenia diety, czyli po około 3 miesiącach, jeżeli nie spożywamy glutenu, nie powinny być wykrywane.

 

Przeciwciała przeciwko gliadynie wskazują na nadwrażliwość na gluten zarówno w mechanizmie celiakalnym jak i nieceliaklanym.

 

W ramach pakietu oferujemy Państwu przeciwciała przeciw gliadynie w klasie IgA oraz IgG, które są charakterystycznymi markerami obecności glutenu w diecie. U osób, których dieta pozbawiona jest glutenu oraz osób zdrowych przeciwciała te nie powinny być obecne.

Cena pakietu: 137 zł

 

W skład pakietu wchodzą następujące badania:

  • Przeciwciała przeciw gliadynie – IgA (AGL-AIF)
  • Przeciwciała przeciw gliadynie – IgG (AGL-GIF)