Amylaza w surowicy

przez Cezary Kawecki

Amylaza w surowicy

Badanie amylazy jest wykorzystywane w diagnostyce zapalenia trzustki lub innych chorób tego organu. Wskazaniem do zbadania poziomu amylazy w surowicy krwi są objawy sugerujące choroby trzustki, takie jak silne bóle brzucha, brak apetytu, gorączka i nudności.

Amylaza należy do enzymów wydzielanych do światła przewodu pokarmowego. Występuje głównie w trzustce, śliniankach, wątrobie, mięśniach i neutrocytach. Zarówno zbyt wysoki, jak i zbyt niski poziom amylazy we krwi może świadczyć o różnych stanach chorobowych, przede wszystkim trzustki, ale także m.in. wątroby czy nerek. Warto wiedzieć, że nieznacznie podwyższone stężenie amylazy może pojawić się w przebiegu świnki.

Wskazaniami do wykonania badania amylazy są:

  • ostre i przewlekłe zapalenia trzustki,
  • guzy trzustki,
  • choroby jamy brzusznej przebiegające z zajęciem trzustki,
  • zapalenie ślinianek przyusznych.