D-dimery
Badanie poziomu d-dimerów pomaga wykluczyć występowanie incydentów zakrzepowo-zatorowych. Jest wykorzystywane m.in. w diagnostyce zakrzepicy.
D-dimery są końcowymi produktami fibrynolizy. Są jedynymi wskaźnikami nieprawidłowości krzepnięcia, które w skuteczny sposób określają obecność stabilizowanej fibryny. Poziom D-D wzrasta w zespole DIC, procesach nowotworowych i zakrzepowo-zatorowych.
Badanie wykonuje się w przypadku obecności objawów wskazujących na możliwość wystąpienia incydentu zakrzepowego lub zaburzenia, które powoduje ostry lub przewlekły stan nadkrzepliwości, jak zakrzepica żył głębokich, zatorowość płucna oraz zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego (DIC), a także w monitorowaniu postępu i skuteczności leczenia DIC i innych stanów nadkrzepliwości.
Test SIBO – zalecenia dietetyczne min. 2 dni przed badaniem
Umów się Online na Test wodorowo-metanowy SIBO (z laktulozą) Umów się telefonicznie – 530 530 235 Czym jest SIBO? Informacje o teście SIBO Nasi gastroenterolodzy Gastroenterolog Dr n.med. Marcin Gabryel Zobacz profil lekarza Gastroenterolog