Alergia na jajo kurze (met. immunoCAP)

Pakiet alergia na jajo kurze pozwala ustalić, czy i które ze składników jajek są przyczyną reakcji alergicznej.

 

Alergia na jajo kurze jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych. Alergia na białko jaja kurzego jest w istocie uczuleniem na jego składniki, np. owomukoid lub owoalbuminę. Uczulenie może dotyczyć jednego białka, ale może również dotyczyć wszystkich. Niestety alergia na białko jaja kurzego oznacza eliminację tego produktu z diety, dlatego istotne jest ustalenie, który ze składników jest przyczyną uczulenia.

 

Jeśli u pacjenta występuje alergia na owomukoid, oznacza to całkowite wykluczenie jaj z jadłospisu, pacjent nie może ich spożywać pod żadną postacią. Pozostałe składniki jaja kurzego (owoalbumina, konalbumina, lizozym) są termowrażliwe – tracą właściwości alergizujące pod wpływem temperatury, dlatego ci pacjenci mogą włączyć do swojej diety np. jaja gotowane oraz produkty z jaj przygotowane w wysokich temperaturach.

 

Pakiet alergia na jajo kurze zalecany w przypadku:

  • wystąpienia objawów typu biegunka, wymioty czy ulewanie po spożyciu jaja
  • pojawienia się pokrzywki, wysypki czy obrzęku po spożyciu pokarmu
  • podejrzenia alergii na jajo kurze.

 

Badania wykonywane metodą referencyjną ImmunoCAP, uznawaną za złoty standard w diagnostyce alergii. Charakteryzuje się wysoką czułością – 92% oraz specyficznością – 90%.

 

Przygotowanie do badania:

  • materiałem do badań jest krew
  • pacjent nie musi być na czczo
  • nie jest wymagane odstawienie leków sterydowych i przeciwhistaminowych

Cena pakietu: 238 zł

 

W skład pakietu wchodzą następujące alergeny – składniki białka jaj:

  • Owoalbumina – swoiste IgE
  • Owomukoid – swoiste IgE
  • Lizozym – swoiste IgE
  • Konalbumina – swoiste IgE
  • Żółtko jaja – swoiste IgE