Pakiet glutenowy to panel badań podstawowych pomocny w diagnostyce celiakii. Pakiet jest unikalny, ponieważ zawiera badanie stężenia IgA, pozwalające na wykluczenie w jednym pobraniu niedoborów tej immunoglobuliny.


Gluten jest białkiem występującym w zbożach
tj. pszenicy, życie i jęczmieniu. Bywa przyczyną występowania tzw. chorób zależnych od glutenu, czyli celiakii, alergii na gluten oraz nadwrażliwości niebędącej celiakią. Najpoważniejszą z tych chorób jest celiakia – trwające całe życie choroba zapalna jelit o podłożu autoimmunologicznym, inaczej nazywana chorobą trzewną. Celiakia dotyka osoby z predyspozycją genetyczną, u których pod wpływem zawartego w pożywieniu glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelitowych – maleńkich wypustek błony śluzowej jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.


Celiakia może objawiać się w każdym wieku, również u osób dorosłych i starszych. Niestety często się o tym zapomina, dlatego u osób dorosłych celiakia pozostaje latami nierozpoznana. Do jej symptomów możemy zaliczyć: bóle brzucha, wzdęcia, nudności, biegunki (często mylnie interpretowane jako zespół jelita drażliwego), przewlekłe zmęczenie, osłabienie, bóle głowy, zaburzenia nastroju z depresją, problemy skórne (swędzące wysypki), niedobory witamin i składników mineralnych, niedokrwistość (jeśli trudno jest znaleźć jej przyczynę). Celiakia jest również chorobą, która może spowodować niepłodność.


Badania laboratoryjne wykonane przy podejrzeniu celiakii dają szansę pacjentom na wcześniejszą diagnozę. Przed wykonaniem badań ważnym jest, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową, ponieważ uniemożliwia to prawidłową diagnostykę tej choroby.

Cena pakietu: 238 zł

 

W skład pakietu wchodzą następujące badania:

  • PC-TGAA – P/c przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA)
  • IGA – Immunoglobulina Ig A w surowicy (L85)
  • AGLI-G – P/c przeciw deamidowanym peptydom gliadyny Ig G (N81)