Nie toleruję mleka plus to pakiet przeznaczony dla pacjentów, którzy mają dolegliwości po spożyciu mleka i chcieliby sprawdzić, czy są spowodowane alergią pokarmową na jeden ze składników mleka, czy nietolerancją laktozy.
Nietolerancja mleka jest w Polsce powszechną dolegliwością, dotyka ok. 30% osób dorosłych. Zdecydowana większość (ponad 25%) spowodowana jest nietolerancją cukru mlecznego (laktozy), wywołanej niedoborem enzymu laktazy. Kilka procent to alergia pokarmowa na któryś ze składników białek mleka – alfa-laktoalbuminę, beta-laktoglobulinę lub kazeinę.
Różnicowanie alergii pokarmowej na komponenty mleka krowiego ma znaczenie dla postępowania terapeutycznego, ponieważ uczulenie na kazeinę stwarza ryzyko alergii na mleko zarówno świeże, jak i gotowane – w takim wypadku musi być wykluczone z diety w każdej postaci. Pozostałe białka (alfa-laktoalbumina lub beta-laktoglobulina) są wrażliwe na wysoką temperaturę i mleko zawarte np. w wypiekach będzie dobrze tolerowane.
W skład pakietu wchodzą następujące badania: