Grupa produktów | Produkty Zalecane | Produkty Przeciwwskazane |
produkty zbożowe | Ryż biały gotowany na parze: tylko w umiarkowanych ilościach (nie więcej niż jedna mała filiżanka) | Pieczywo, kasze, makarony, płatki zbożowe, otręby, muesli, pieczywo chrupkie, wyroby mączne (kluski, pierogi, placki, naleśniki, wypieki), ryż brązowy, ryż basmati |
mięso i przetwory mięsne | Kurczak, indyk, chuda wołowina, jagnięcina | Konserwy, podroby, przetwory: wędliny (także drobiowe), kiełbasy, boczek, pasztety, salceson, parówki |
ryby i owoce morza | Wszystkie gatunki | Przetwory rybne, paluszki rybne, konserwy, wędzone ryby, surowe ryby |
warzywa i owoce | – | Wszystkie rodzaje |
mleko i produkty mleczne | – | Wszystkie produkty mleczne |
jaja | Kurze, przepiórcze | – |
nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, nasiona | – | Wszystkie strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja) i przetwory (tofu, hummus, tempeh); każdy rodzaj orzechów, pestek, nasion |
tłuszcze | oliwa z oliwek | Masło, margaryna, miksy tłuszczowe, pozostałe oleje roślinne |
przyprawy | Sól, pieprz czarny | Pozostałe przyprawy |
inne | – | Cukier biały, cukier brązowy, miód, słodkie syropy (np. syrop glukozowo-fruktozowy, daktylowy, kukurydziany, z agawy), melasa, cukier kokosowy, ketchup, musztarda, majonez, gotowe sosy |
napoje | Woda niegazowana, słabe, niesłodzone napary kawy i herbaty | Soki warzywne, owocowe, kakao, koktajle, smoothie, słodkie, gazowane napoje, napoje gazowane typu zero, napoje energetyczne, alkohol, piwo i wino bezalkoholowe, napoje roślinne |
sposób przygotowania posiłku | Gotowanie na wodzie, gotowanie na parze, smażenie na niewielkiej ilości oliwy | Smażenie, grillowanie, wędzenie, peklowanie |
Ocena ogólna: 125 opinii