Podstawą leczenia choroby trzewnej jest stosowanie diety bezglutenowej. Wyłączenie glutenu pozwala na kontrolowanie objawów niepożądanych celiakii, jak również zapobiega jej powikłaniom. Zmiany skórne spowodowane nietolerancją glutenu ustępują co najmniej po 6 miesiącach od rozpoczęcia diety.
Badanie przeciwciał przeciwko gliadynie w klasie IgA wykazuje wysoką swoistość diagnostyczną w przypadku spożywania glutenu, ponieważ gliadyna jest jednym z jego głównych składników. W przypadku deficytu przeciwciał IgA w organizmie, badaniem określającym przestrzeganie diety są przeciwciała przeciwko gliadynie w klasie IgG.
Oznaczenie przeciwciał wykonuje się przed rozpoczęciem diety. Przeciwciała utrzymują się do 120 dni od wprowadzenia diety, czyli po około 3 miesiącach, jeżeli nie spożywamy glutenu, nie powinny być wykrywane.
Przeciwciała przeciwko gliadynie wskazują na nadwrażliwość na gluten zarówno w mechanizmie celiakalnym jak i nieceliaklanym.
W ramach pakietu oferujemy Państwu przeciwciała przeciw gliadynie w klasie IgA oraz IgG, które są charakterystycznymi markerami obecności glutenu w diecie. U osób, których dieta pozbawiona jest glutenu oraz osób zdrowych przeciwciała te nie powinny być obecne.
W skład pakietu wchodzą następujące badania: